SORT SOL TURE

I VADEHAVET

Sort sol ture i Vadehavet med og uden overnatning

Oplev og forstå fænomenet Sort Sol med en tur til Tøndermarsken med Vadehavets Oplevelser.
Vi lover dig en oplevelse, du aldrig vil glemme!

Med udgangspunkt i Marskgården Højergård tager vi årligt mange hundrede danskere med til sort sol i Vadehavet.

Ønsker du blot en billet, en dagstur eller vil du overnatte på Marskgården Højergård?
Og vil du f.eks. kombinere sort sol med østersplukning eller historisk byvandring. Der er mange ture at vælge mellem.

Gourmetvandring ved Vadehavet

Pris: 4495 kr.

3 dage med vandrestøvler, kultur, gastronomi og natur ved Vadehavet

3 dage med sort sol, østers og urter

Pris: 3295 kr.

Oplev Sort sol, pluk østers og sank urter i Nationalpark Vadehavet. Det er bare nogle af de unikke natur, kultur og gastronomiske oplevelser der venter på dig.

Sort sol og marskbyen Højer

Pris: 1695 kr.

2 dage i Tøndermarsken med sort sol og historisk byvandring i marskbyen Højer. Dobbeltværelse med fuld forplejning og lokale guider.

Sort sol billet

Pris: 245 kr.

Sort sol-oplevelse med bus og naturguide

Sort sol endagsstur

Pris: 595 kr.

Sort sol-oplevelse med fortælling, bus, guide, middag samt kaffe & kage på Højergård

Sort sol i Vadehavet. En film af naturfotograf Jan Tandrup Petersen

Sort Sol ture i Vadehavet med Vadehavets Oplevelser

Sort Sol kan ses på den danske himmel om foråret og efteråret, når stærene samles i marsken i enorme flokke til træk. De kommer fra landene ved Østersøen og Norge, og stopper omkring Vadehavskysten og Marsken ved Tønder, inden de drager sydpå og igen nordpå i foråret. Overnatningsballetten kan ses flere steder i landet, men de allerstørste fugleflokke finder man i Tøndermarsken. Sommetider kommer Sort Sol helt op på at rumme 1 million fugle samlet på det samme sted.

Stæren kommer til marsken for at æde stankelbens- og gåsebillelarver, som findes i store mængder i de fugtige græsmarker. I dagtimerne leder fuglene især efter føde i de ydre koge af Tøndermarsken, og om natten opsøger de tagrør i Rørskoven, hvor de overnatter.

Det er lige akkurat inden mørket falder på, og stærene finder sig til rette for natten, at fænomenet Sort Sol udspiller sig. Det er lige før stærene går ned på jorden for natten, at de danner store flokke fascinerende mønstre på himlen. Den store flokke fugle danser over himlen og formørker nærmest solen – derfor kalder man det Sort Sol.

Sort Sol ture med overnatning på Højergård

Vadehavets Oplevelser tilbyder forskellige Sort Sol ture til Tøndermarsken!

Tøndermarsken er Danmarks største marskområde, og er et unikt og særpræget landskab skabt af havet og formet af mennesket. I Tøndermarskens byer og landskab kan du opleve en rig bygningskultur omgivet af en storslået natur, der rummer nogle af Europas vigtigste fuglelokaliteter. En del af Tøndermarsken indgår i Nationalpark Vadehavet, og har status af UNESCO Verdensarv.

Drømmer du om en længere tur med overnatning, kan du vælge mellem en 3 dages tur med Sort Sol, østers og urter eller 2 dage i Tøndermarsken med Sort Sol og historisk byvandring i marskbyen Højer.

Begge ture inkluderer fuld forplejning og dygtige lokale guider. På begge ture bor vi på marskgården Højergård, der ligger midt i Højer. Midt på byens torv har Realdania By & Byg transformeret de to historiske huse samt en ladebygning til en madskole. Med projektet Marskgården i Højer har ønsket været at bevare den værdifulde stedbundne bygningskultur, samtidig med at bygningerne er blevet levendegjort og har fået nyt indhold og en moderne anvendelse.

Højergård er en klassisk marskgård i vestslesvigsk byggestil og er opført som et længehus. Bygningen har tidligere været en del af et større gårdanlæg med flere bygninger og har i en periode været firlænget. Højergård består i dag af stuehuset fra 1823, en ældre lade fra 1700-tallet mod øst, en villa fra 1906 mod nord samt en helt ny længe fra 2019 mod vest. De fire bygninger ligger på en 3721 m2 stor grund med bl.a. have og gårdsplads.

På den længste tur på 3 dage, kan du både opleve Sort Sol, plukke friske stillehavsøsters og sanke urter i Nationalpark Vadehavet.

Helt tilbage i middelalderen blev der skrabet østers i Vadehavet. Fra 1759 blev de pakket og opbevaret i østerspakhuset på Kiers Gård lige her i Højer. I de senere år har stillehavsøsters dannet nye banker ude i Vadehavet. Erfarne guider tager os med ud til østersbankerne ved lavvande, hvor vi samler alle de østers, vi kan spise og tage med hjem. Ved strandengen sanker vi urter, der kan indgå i måltidet, som vi tilbereder hjemme i køkkenet på Højergård. Dette er blot nogle af de unikke natur, kultur og gastronomiske oplevelser der venter på dig på denne tur.

På vores 2-dagstur får du både mulighed for at opleve Sort Sol, og en historisk byvandring i Højer, der ligger på en bakkeø ved kanten af marsken bag de yderste diger. Herfra kan man skue ud i den fugtige lavtliggende marsk mod syd og vest. Byen opstod tilbage i middelalderen og fungerede tidligt som anløbssted for handelsskibe og østersbåde. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger. Denne byvandring er som en rejse tilbage i tiden!

Sort Sol guidet 1-dags tur – med eller uden forplejning

Du har også mulighed for at komme med på Sort Sol 1-dags ture med en erfaren naturguide ud i Tøndermarsken med Vadehavets Oplevelser.

På vores 1-dagstur med Sort Sol begynder vi med en kop kaffe eller the, og en kort introduktion til Tøndermarsken på Højergård. Efterfølgende kører vi sammen i busser ud til Rørskoven, hvor vores erfarne naturguider tager os med ud for at opleve Sort Sol. Der vil være introduktion, fortællinger fra marsken og mulighed for at stille uddybende spørgsmål, inden vi kører vi retur til Højergård, hvor der vil være lækker hjemmelavet middag samt kaffe og kage.

På vores anden 1-dagstur med guide og billet mødes vi ligeledes på Højergård og kører i bus ud til Rørskoven. Her får du ligeledes den unikke Sort Sol oplevelse med en erfaren naturguide ved sin side, hvor der er plads til spørgsmål, og fortællinger fra Tøndermarsken. Det er muligt at tilkøbe både sandwich og drikkevarer på turen. Til slut kører vi retur til Højergård og siger tak for i dag.

Hvid sol i Vadehavet. En film af naturfotograf Jan Tandrup Petersen