VADEHAVETS

ØSTERSOPSKRIFTER

Opskrifter med østers fra Vadehavet

Østers er en type skaldyr kendt for deres delikate smag og tekstur. De kan nydes på forskellige måder, både rå og tilberedt. Herunder har nogle af Sydvestjyllands største østers entusiaster, givet deres bud på tilberedningen af østers. Opskrifterne er forskellige hvad angår tilberedningstid og ingredienser, men fælles for dem er kærligheden til østers fra Vadehavet. Alle opskrifter er til fire personer.

Husk altid at bruge friske østers, når du tilbereder disse opskrifter, og følg de nøjagtige instruktioner for at opnå den bedste smag og tekstur. Smag og præferencer kan variere, så eksperimenter gerne med forskellige krydderier og ingredienser for at tilpasse opskrifterne til din smag.

Østerssæson

I de kolde måneder, fra september/oktober frem til april er det muligt selv at samle østers. Tag med på en af de mange guidede østersture ud i Vadehavet, hvor der ofte er smagsprøver og hvor de erfarne guider deler ud af deres favoritopskrifter. Du må altid tage østers til eget forbrug med hjem.

Sådan tilbereder du østers

Østers kan spises på mange måder, kun fantasien sætter grænser. Drik gerne kølig hvidvin el mørk øl til.

Rå østers

Åben dem, hæld noget af vandet fra. Tilsæt evt. Lidt citron, lime, frisk kværnet peber eller Tabasco.

Marinerede østers

Østerskødet fjernes fra skallen og marineres i en lage af olie og eddike tilsat f.eks. finthakkede løg, Østersene kan fiskes op af lagen igen efter få minutter, men kan også marineres i flere timer inden den serveres i skallen, med lidt af marinaden.

Gratinerede østers

De løsnede og drænede østers forbliver i den dybe skal og drysses med ost eller rasp.
Tilsæt gerne kryddersmør og måske lidt skinke eller bacontern. Østersen gartineres på grill eller i ovn (varmeluft 250° ) i 4-6 minutter, indtil overfladen er let gylden.

åbne østers

Sådan åbner du østers

1. Fold et viskestykke på et fast underlag

2. Placer østersen med den flade side opad og tryk ned og hold med venstre hånd. Stik østerskniven ind i mellem de to skaller ved hængslet og vrik kniven frem og tilbage, vrid knivbladet op på højkant så de to skaller åbnes.

3. Kør kniven rundt på undersiden af den øverste skal og skær lukkemusklen over

4. Frigør østersen helt ved at skære den fri af lukkemusklen i den nederste skal – hæld noget af vandet fra og fjern eventuelle små stumper af skaller.

Historien om østers i Vadehavet

Stillehavsøsters blev første gang fundet i den danske del af Vadehavet i 1996. Siden da har den hurtigt bredt sig og dannet østersbanker mange steder. Banekerne varierer meget i størrelse og tilgængelighed.

Stillehavsøsters – biologi og levevis

Stillehavsøsters er en gigant blandt østers. Skallen kan blive op til 40 cm. i længden. Verdens størst registrerede østers er 35,5 cm. og kan ses på Vadehavscentret. Arten kan opnå en alder på 30 år og er meget hårdfør. Artens tolerance over for store temperaturudsving er medvirkende til dens enorme udbredelse. Den stammer fra den asiatiske Stillehavskyst, men har bredt sig ved at filtrere havvandet for mikroskopiske planktonalger.

En stillehavsøsters er i stand til at filtrere 12 l. havvand i timen.

Hunnerne gyder i sensommeren, og en hun kan gyde mellem 20 og 100 mio. æg per gang. Stillehavsøsters gyder dog ikke hvert år i Vadehavet, da det kræver vandtemperaturer på over 20 grader i en længere sammenhængende periode.

Fra Stillehavet til Vadehavet

I 1922 blev den europæiske østers ramt af krebsepest. Sygdommen havde stor dødelighed og udraderede på få år hele den europæiske bestand af østers. I midten af 1900-tallet begyndte man at importere stillehavsøsters fra Japan til Europa. Den havde vist sig modstandsdygtig over for de sygdomsangreb, som den europæiske østers måtte bukke under for. De første udsætninger foregik i Frankrig og Holland i 1964-1969.

I 1986 blev der udsat stillehavsøsters på den tyske ø Sild. Udsætningen på Sild resulterede i, at man i 1996 kunne finde stillehavsøsters i det danske Vadehav. Stillehavsøsters hører ikke naturligt hjemme i den danske natur og har negativ effekt på oprindelige arter, og bliver derfor regnet som en invasiv art.

Stillehavsøsters påvirker økosystemet

Østersbanker virker som store rev, der danner skjulesteder for de mindre dyrearter. De mange skjulesteder bevirker at antallet af krabber og søstjerner bliver større, hvilket fører til et øget tryk på deres byttedyr. På den måde kan stillehavsøsters bevirke, at fødekædebalancen i Vadehavet forskydes.

Tag med på østerssafari og prøv opskrifterne

Gourmetvandring ved Vadehavet

Pris: 4495 kr.

3 dage med vandrestøvler, kultur, gastronomi og natur ved Vadehavet

Pluk østers i vadehavet

Pris: 795 kr.

Sank østers i Vadehavet og tilbered dem på flere spændende og velsmagende måder i køkkenet eller over åben ild på Højergård. Dagstur med alt inkluderet.

3 dage med sort sol, østers og urter

Pris: 3895 kr.

Oplev Sort sol, pluk østers og sank urter i Nationalpark Vadehavet. Det er bare nogle af de unikke natur, kultur og gastronomiske oplevelser der venter på dig.

Vi er sammen om Vadehavet og de gode oplevelser

Tilmeld dig nyhedsbrev

Modtag tilbud, konkurrencer og gode historier fra Vadehavet.

Alle nyhedsbrevsmodtagere deltager automatisk i konkurrencen om oplevelser – hver måned.