Vadehavskveller østers med ramsløgsolie og agurk
Opskrift på Vadehavskveller østers med ramsløgsolie og agurk af Claus Skov, HR. SKOV
Østers er en type skaldyr kendt for deres delikate smag og tekstur. De kan nydes på forskellige måder, både rå og tilberedt. Herunder har nogle af Sydvestjyllands største østers entusiaster, givet deres bud på tilberedningen af østers. Opskrifterne er forskellige hvad angår tilberedningstid og ingredienser, men fælles for dem er kærligheden til østers fra Vadehavet. Alle opskrifter er til fire personer.
Husk altid at bruge friske østers, når du tilbereder disse opskrifter, og følg de nøjagtige instruktioner for at opnå den bedste smag og tekstur. Smag og præferencer kan variere, så eksperimenter gerne med forskellige krydderier og ingredienser for at tilpasse opskrifterne til din smag.
Opskrift på Vadehavskveller østers med ramsløgsolie og agurk af Claus Skov, HR. SKOV
Opskrift på grillet sherry-fløde-østers med spinat af Colin John Seymour Jr, Sydvestjyske Smagsoplevelser
Opskrift på østers med solbær og hasselnøddevinaigrette af Christian Christensen, Hotel Britannia
Opskrift på Stegt kammusling med ”Østers a la nage” af Christian Christensen, Hotel Britannia
Opskrift på Fanø Oyster King signature af Jesper Voss, Fanø Oyster King
Opskrift på sprødstegt østers og bakskuld af Rasmus Lodahl, Restaurant Ø
østersopskrift af Stefen Snitgaard og Marcel Rodrigues, Restaurant Ros
af Colin John Seymour Jr., Sydvestjyske Smagsoplevelser
af Bente Krog Bjerrum, Naturcentret Tønnisgård
af Stefen Snitgaard og Marcel Rodrigues, Restaurant Ros
af Klaus Melbye, Vadehavscentret
I de kolde måneder, fra september/oktober frem til april er det muligt selv at samle østers. Tag med på en af de mange guidede østersture ud i Vadehavet, hvor der ofte er smagsprøver og hvor de erfarne guider deler ud af deres favoritopskrifter. Du må altid tage østers til eget forbrug med hjem.
Østers kan spises på mange måder, kun fantasien sætter grænser. Drik gerne kølig hvidvin el mørk øl til.
Åben dem, hæld noget af vandet fra. Tilsæt evt. Lidt citron, lime, frisk kværnet peber eller Tabasco.
Østerskødet fjernes fra skallen og marineres i en lage af olie og eddike tilsat f.eks. finthakkede løg, Østersene kan fiskes op af lagen igen efter få minutter, men kan også marineres i flere timer inden den serveres i skallen, med lidt af marinaden.
De løsnede og drænede østers forbliver i den dybe skal og drysses med ost eller rasp.
Tilsæt gerne kryddersmør og måske lidt skinke eller bacontern. Østersen gartineres på grill eller i ovn (varmeluft 250° ) i 4-6 minutter, indtil overfladen er let gylden.
1. Fold et viskestykke på et fast underlag
2. Placer østersen med den flade side opad og tryk ned og hold med venstre hånd. Stik østerskniven ind i mellem de to skaller ved hængslet og vrik kniven frem og tilbage, vrid knivbladet op på højkant så de to skaller åbnes.
3. Kør kniven rundt på undersiden af den øverste skal og skær lukkemusklen over
4. Frigør østersen helt ved at skære den fri af lukkemusklen i den nederste skal – hæld noget af vandet fra og fjern eventuelle små stumper af skaller.
Stillehavsøsters blev første gang fundet i den danske del af Vadehavet i 1996. Siden da har den hurtigt bredt sig og dannet østersbanker mange steder. Banekerne varierer meget i størrelse og tilgængelighed.
Stillehavsøsters er en gigant blandt østers. Skallen kan blive op til 40 cm. i længden. Verdens størst registrerede østers er 35,5 cm. og kan ses på Vadehavscentret. Arten kan opnå en alder på 30 år og er meget hårdfør. Artens tolerance over for store temperaturudsving er medvirkende til dens enorme udbredelse. Den stammer fra den asiatiske Stillehavskyst, men har bredt sig ved at filtrere havvandet for mikroskopiske planktonalger.
En stillehavsøsters er i stand til at filtrere 12 l. havvand i timen.
Hunnerne gyder i sensommeren, og en hun kan gyde mellem 20 og 100 mio. æg per gang. Stillehavsøsters gyder dog ikke hvert år i Vadehavet, da det kræver vandtemperaturer på over 20 grader i en længere sammenhængende periode.
I 1922 blev den europæiske østers ramt af krebsepest. Sygdommen havde stor dødelighed og udraderede på få år hele den europæiske bestand af østers. I midten af 1900-tallet begyndte man at importere stillehavsøsters fra Japan til Europa. Den havde vist sig modstandsdygtig over for de sygdomsangreb, som den europæiske østers måtte bukke under for. De første udsætninger foregik i Frankrig og Holland i 1964-1969.
I 1986 blev der udsat stillehavsøsters på den tyske ø Sild. Udsætningen på Sild resulterede i, at man i 1996 kunne finde stillehavsøsters i det danske Vadehav. Stillehavsøsters hører ikke naturligt hjemme i den danske natur og har negativ effekt på oprindelige arter, og bliver derfor regnet som en invasiv art.
Østersbanker virker som store rev, der danner skjulesteder for de mindre dyrearter. De mange skjulesteder bevirker at antallet af krabber og søstjerner bliver større, hvilket fører til et øget tryk på deres byttedyr. På den måde kan stillehavsøsters bevirke, at fødekædebalancen i Vadehavet forskydes.
MODTAG NYHEDSBREV
INFORMATION
OPSKRIFTER