Tøndermarsken
Tøndermarsken er Danmarks største marskområde. Marsken er et særpræget landskab skabt af havet og formet af mennesket. I Tøndermarskens byer og landskab kan du opleve en rig bygningskultur omgivet af en storslået natur, der rummer nogle af Europas vigtigste fuglelokaliteter. Derfor indgår en del af Tøndermarsken i Nationalpark Vadehavet og den yderste del har status af UNESCO Verdensarv.

Højer by og Marskgården Højergård
Byen Højer ligger på en bakkeø ved kanten af marsken bag de yderste diger. Herfra kan man skue ud i den fugtige lavtliggende marsk mod syd og vest. Byen opstod i middelalderen og fungerede tidligt som anløbssted for handelsskibe og østersbåde. I 1736 havde Højer vokset sig så stor, at den fik status som flække, dvs. et bysamfund, hvor der måtte handles og drives håndværk.
Højer er et af de efterhånden sjældne eksempler i Danmark, hvor gårde og byhuse endnu ses side om side. Bykernen består af smalle gader og pladser i et varieret forløb, hvor velbevarede bygninger opført i traditionel byggeskik med egnskarakteristiske træk danner et levende kulturmiljø. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.
Midt på byens torv har Realdania By & Byg transformeret to historiske huse samt en lade-bygning til en madlejrskole. Med projektet Marskgården i Højer har ønsket været at bevare den værdifulde stedbundne bygningskultur, samtidig med at bygningerne er blevet levendegjort og har fået nyt indhold og en moderne anvendelse.
Højergård er en klassisk marskgård i vestslesvigsk byggestil og er opført som et længehus. Bygningen har tidligere været en del af et større gårdanlæg med flere bygninger og har i en periode været firlænget. Højergård består i dag af stuehuset fra 1823, en ældre lade fra 1700-tallet mod øst, en villa fra 1906 mod nord og en ny længe fra 2019 mod vest. De fire bygninger ligger på en 3721 m2 stor grund med bl.a. have og gårdsplads.

Højer Pølser
Overalt i Danmark kender man sønderjyske slagtervarer og pølser, for sønderjysk slagterhåndværk er lig med kvalitet. Mange opskrifter er gået i arv gennem generationer og har rødder i Tyskland, hvor særlige regler for renhed og indholdet af kød har været gældende i århundreder. Det gælder også Højer Pølser fra 1897, der er ejet af den samme familie i fire generationer og vel nok Danmarks mest præmierede slagterhåndværkere. Virksomheden har vundet over 300 medaljer ved konkurrencer i ind- og udland og modtaget et hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi. Vi går i køkkenet sammen med slagtersvendene og lærer at lave pølser med de originale ingredienser fra Højer Pølser.



Stillehavsøsters
Siden middelalderen er der blevet skrabet østers i Vadehavet. Fra 1759 blev de pakket og opbevaret i østerspakhuset på Kiers Gård i Højer inden forsendelse bl.a. til det russiske hof. I de senere år har stillehavsøsters dannet nye banker i Vadehavet. Erfarne guider tager os med ud til østersbankerne ved lavvande, hvor vi samler alle de østers, vi kan spise og tage med hjem. Ved strandengen samler vi urter, der kan indgå i måltidet, som vi tilbereder hjemme i køkkenet.