6 sommerdage ved vadehavet

6 dage med historie, unikke natur- og madoplevelser og en guidet tur til Hallig Oland

Tag med til den fredede marskgård i Højer til et sommerophold med natur- kultur og madoplevelser i verdensnaturområdet Tøndermarsken, og bliv klogere på arkitektur, byggeskik og områdets historie på kanten af Vadehavets storslåede natur og i grænselandet mellem Danmark og Tyskland.  

6 dage med unikke naturoplevelser, historie og en guidet tur ved lavvande til Hallig Oland. Alt sammen kombineret med sunde og nærende natur-og madoplevelser tilberedt af lokale fødevare fra naturens store spisekammer, Nationalpark Vadehavet. Det er bare nogle af de oplevelser, der venter deltagerne på dette sønderjyllandsophold i Højergård,

INKLUDERER:

  • 5 overnatninger på Højergård
  • 5 x aftensmad, morgenmad, frokost, vand ad libitum, kaffe/the og sødt
  • Guidede ture med lokale guider
  • Aktiviteter med lokale guider
  • Bustransport og færger
  • Alle entréer
  • Lånecykler og egnskort til rådighed
  • Små turhold med max. 30 personer

 

Enkeltværelsestillæg 600 kr.

BOOK NU

Pris: 6495 kr.

6.04.23
24.04.23
16.06.23
26.07.23

1) Vælg antal og det værelse du ønsker under dit ophold og tryk “BESTIL NU”. Er I flere end 30 prs. eller ønsker I familieværelse så kontakt os her.

2) Find den dato i kalenderen du ønsker og klik på den.

3) Udfyld dine kontaktinfo, vælg betalingstype og klik på “BOOK OG BETAL”.

4) Du føres videre til et betalingsvindue, hvor bookingen gennemføres.

5) Din billet til oplevelsen sendes til dig via din angivne e-mail adresse.

OBS:

Skriv i beskedfeltet til din booking, hvis du har specielle ønsker med hensyn til kost eller andet.

Ønsker du hjælp til din booking? Kontakt Morten på mail eller telefon 21 62 64 52



Marskgården Højergård

Marskgården i Højer omfatter en lille samling af historiske huse. Et 200 år gammelt stuehus fra en af byens marskgårde, en tyskinspireret villa fra 1906 og en lade fra 1700-tallet. Til sammen fortæller de tre bygninger om en særlig byggeskik, som i generationer er formet af naturen, kulturen og historien i Sønderjylland. I dag ejes Marskgården i Højer af Realdania By & Byg, hvis restaurering skal fremme den levende bygningskultur.

Døren til Højergård Vadehavets Oplevelser

Højer By – Grænselandets byggeskik og arkitektur

Fortælling og guidet rundvisning i Højer by. Højer by er ét af de efterhånden sjældne steder i Danmark, hvor gårde og byhuse endnu ses side om side. Bykernen består af smalle gader og pladser i et varieret forløb, hvor velbevarede bygninger, opført i traditionel byggeskik med egnskarakteristiske træk, danner et levende kulturmiljø. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.

Hallig Oland

Vi skal på heldagstur til Halligen Oland som er en lille hallig i Nordfrisland, der er ca. 2,9 kilometer lang og op til 980 meter bred. Indtil 1634 var Oland forbundet med hallig Langeneß. I løbet af århundrederne blev denne forbindelse ødelagt af stormfloder. Hallig Oland blev også meget mindre. Oprindelig var der 2 værfter, men nu lever alle mennesker på en. Værfter er de eneste forhøjninger, som rager op over vandet, når landet ved højvande og stormflod oversvømmes.

Dem, der bor på halligen, må bruge deres egne små vogne kaldet ”Loren” til at hente forsyninger. Hallig Oland har både skole, kirke og menighedshus med bibliotek, kro og et stråtækt fyrtårn. På midten af hallig Oland findes et historisk vandreservoir til kvæg, en såkaldt fething. Den lille stråtækte kirke er bygget i 1824 som erstatning for to tidligere kirker.

Slotsbyen Møgeltønder

Møgeltønder er marskens smukke og velbevarede slotsby. Bybilledet er præget af smukke stråtækte 1700-tals huse i røde teglsten med små karnapper og smukke indgangspartier. I middelalderen var Møgeltønder en landsby med en borg, der lå på kanten af marsken. Udover Schackenborg Slot skal vi opleve Slotsgaden; en brolagt lindetræsallé som med rette er blevet kaldt “Danmarks smukkeste landsbygade”. Vi skal besøge Slotfelt en speciel stråtækt lade fra 1870’erne, som er restaureret af Realdania By & Byg. I dag fungerer Slotfelt som kulturhus. Guidet rundvisning og historien om slotsbyen Møgeltønder.

På Højergård lærer vi at lave vores egne hjemmelavede Højer Pølser

Højer Pølser

Overalt i Danmark kender man sønderjyske slagtervarer og pølser, for sønderjysk slagterhåndværk er lig med kvalitet. Mange opskrifter er gået i arv gennem generationer og har rødder i Tyskland, hvor særlige regler for renhed og indholdet af kød har været gældende i århundreder. Det gælder også Højer Pølser fra 1897, der er ejet af den samme familie i fire generationer og vel nok Danmarks mest præmierede slagterhåndværkere. Virksomheden har vundet over 300 medaljer ved konkurrencer i ind- og udland og modtaget et hædersdiplom fra Det Danske Gastronomiske Akademi. Vi går i køkkenet sammen med slagtersvendene og lærer at lave pølser med de originale ingredienser fra Højer Pølser.

Vidåen og Vadehavet på cykel

Brug lånecyklerne og oplev Vidåens udløb i Vadehavet og se bygningsværket Vidåslusen og forstå dens vigtige funktion. Oplev måske den smukkeste solnedgang over Vidåen du har set i mange år.

Rundtur på Rømø med guide

Rundtur på Rømø hvor vi bland andet besøger Lakolk strand, Kommandørgården og Tønnisgård Naturcenter hvor vi skal høre om Rømø historie og storhedstiden som hvalfangere. Mange mænd på Rømø tog på hvalfangst i ishavet ved Østgrønland og Svalbard i en periode på ca. 200 år fra 1660-1860. De fleste sejlede på tyske og hollandske skibe, og flere af dem tjente rigtig mange penge som kaptajn, styrmand eller harpunerer på skibene. Kaptajnerne blev kaldt kommandører, og derfor er der stadig flotte kommandør-boliger på Rømø, hvor ejerne ikke var bange for at skilte med den nyvundne rigdom. Hvalfangstens storhedstid toppede omkring 1770, hvor der skulle have været omkring 40 kommandører eller pensionerede kommandører på Rømø. Hvalfangerne tog nogle gange hvalernes kæbeben med tilbage til Rømø, hvor de brugte dem som erstatning for træ som byggemateriale. Der står stadig et hegn fra 1772 lavet af hvalben i Juvre.

Urtetur på strandengen med guide

Tøndermarsken rummer et væld af vilde, spiselige planter. Den salte vind, tidevandet, den næringsrige marskjord og vadehavet skaber naturlig grobund for en lang række særegne planter. På denne tur får du den helt særlig oplevelse det er, at sanke og smage årstidens urter på strandengen omgivet af rigt fugleliv, horisont og højt til himmelen. Vores erfarne naturguider introducerer planterne for dig, og giver dig fortællingen om, hvordan urterne i generationer har givet smag og næring til egnens måltider og ikke mindst urtesnaps. Når vi sanker vilde planter, respekterer vi naturen og sanker bæredygtigt. Vi tager derfor aldrig mere med fra strandengen hjem, end vi kan have i vores hat eller en lille stofpose. Vi tager fra strandengen tilbage på Højergård, hvor du med en engageret madguide, får lov at tilberede en frokost hvor nogle af de urter du har sanket indgår. Resten kan du tage med hjem og prøver kræfter med i dit eget køkken.

Urter i Tøndermarsken
Find dine egne østers i Tøndermarsken på Østerssafari med Vadehavets Oplevelser

Program

(Programpunkter fastlægges af tidevandet)

Dag 1 – Ankomst til Højergård 

15.00 – 16.30 Ankomst og indkvartering.

17.00 – 18.00 Fortælling og rundvisning på Højergård
Hør fortællingen om marskgården, der består af tre historiske bygninger, som repræsenterer 300 års bygningshistorie samt en moderne tilføjelse – en vognport – som var en del af Realdania By & Bygs transformation for at sikre liv i den historiske ejendom – også for fremtidige generationer.

18.00 – 19.00 Aftensmad.

19.30 – 21.15 Lav dine egne originale Højer Pølser.
I køkkenet på Højergård skal vi lave vores egne pølser med de originale ingredienser fra Højer Pølser. Pølserne indgår i en frokost, som gæsterne hjælper med at tilberede i Højergårds køkken. Eventen tilpasses vegetarer.

21.15 – 21.45 Aftenkaffe og samvær i stuehuset og i haven på Højergård.

Dag 2 – Tur og besøg på Hallig Oland

Vi går, som en af de meget få grupper der har fået officiel tilladelse af myndighederne, til ved lavvande at gå hen over havbunden til hallig Oland. På turen over til hallig Oland fortæller vores guider om vaden, dens beboere, fuglene, Nationalpark Vadehavet og UNESCO verdensarv. På halligen får deltagerne en rundvisning, hvor de bl.a. også vil komme ind i kirken og høre nogle af de mange gamle historier om stedet. På halligen får deltagerne et typisk hallig-måltid, og der vil være tid til at nyde den specielle stemning, som hersker på halligen. Vi sejler med skib tilbage til Schlüttsiel hvor vi bliver afhentet af bus.

08.00 – 09.15 Morgenmad i spisesalen.

09.30 – 11.00 Bus til Dagebüll.

11.00 – 17.00 Tur ved lavvande til Hallig Oland. Frokost på Hallig Oland.

18.30 – 19.30 Aftensmad på Højergård.

20.00 Aftenkaffe og samvær i stuehuset og i haven på Højergård.

Dag 3 – Tøndermarsken på egen hånd

08.00 – 09.15 Morgenmad i spisesalen.

09.30 – 18:30 Tøndermarsken og Vidåen på egen hånd – lånecykler og kort til rådighed.

18.30 – 19.30 Aftensmad på Højergård.

20.00 Aftenkaffe og samvær i stuehuset og haven på Højergård.

Dag 4 – Urter, kunst og kultur

08.00 – 09.15 Morgenmad i spisesalen.

09.30 – 11.15 Sank urter i Tøndermarsken.
En lokal urteguide tager os med ud på strandengen for at finde og smage urter. Urterne indgår i dagens frokost, som vi tilbereder sammen med en madguide.

11.15 – 13.00 Frokost (med forberedelse i køkkenet af urter, Højer pølser m.v.).

14.00 – 16.00 Højer Mølle. Kunst og arkitektur i Højer
Vi besøger udstillingen på Højer Mølle, som introducerer Tøndermarsken og områdets bygningskultur. En lokal guide fortæller om Højers aktive kunstnere og kunsthåndværkere.

18.30 – 20.00 Aftensmad på Højergård.

20.00 Aftenhygge i stuehuset og haven på Højergård

Dag 5  – Rømø rundtur med guide

Rundtur på Rømø hvor vi bland andet besøger Lakolk strand, Kommandørgården og Tønnisgård Naturcenter hvor vi skal høre om Rømø historie og storhedstiden som hvalfangere.

08.00 – 09.15 Morgenmad i spisesalen.

10.00 – 10.45. Bus fra Højergård til Rømø.

11.00 – 12.30. Rømø rundt med guide.

12.30 – 14.00 Frokost på Rømø.

14.00 – 16.30 Rømø rundt med guide.

18.30 – 20.00 Aftensmad på Højergård.

20.00 Aftenkaffe og samvær i stuehuset og haven på Højergård.

Dag 6 – Afrejse

08.00 – 09.30 Morgenmad i spisesalen.

10.30 – 11.00 Afrejse fra Højergård.

Gæsterne overnatter i et af Højergårds 15 værelser, der alle har eget bad og toilet på gangen.

  • Check-in på Højergård kl. 15:00-17:00. Afrejse kl. 11:00.
  • Minimum 20 personer skal være tilmeldt, for at turen gennemføres.

KONTAKT OS FOR MERE INFORMATION ELLER HJÆLP TIL BOOKING:

Inspirerende oplevelser

3 dage med sort sol, østers og urter

Pris: 3295 kr.

Oplev Sort sol, pluk østers og sank urter i Nationalpark Vadehavet. Det er bare nogle af de unikke natur, kultur og gastronomiske oplevelser der venter på dig.

Sort sol og marskbyen Højer

Pris: 1695 kr.

2 dage i Tøndermarsken med sort sol og historisk byvandring i marskbyen Højer. Dobbeltværelse med fuld forplejning og lokale guider.

Gavekort til oplevelser

Pris: Fra 200 kr.

Gør det nemt for både dig selv og modtageren og giv et gavekort.

Vi er sammen om Vadehavet og de gode oplevelser.