Højer by og Marskgården Højergård
Højer er et af de sjældne eksempler i Danmark, hvor gårde og byhuse endnu ses side om side. Bykernen består af smalle gader og pladser i et varieret forløb, hvor velbevarede bygninger, opført i traditionel byggeskik med egnskarakteristiske træk danner et levende kulturmiljø. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.
Midt på byens torv har Realdania By & Byg transformeret to historiske huse samt en lade. Målet er at bevare den værdifulde stedbundne bygningskultur, levendegøre de gamle bygninger og give dem et nyt indhold og en moderne anvendelse. Højergård er en klassisk marskgård i vestslesvigsk byggestil opført som et længehus. Bygningen har tidligere været en del af et større gårdanlæg og var i en periode firlænget. Højergård består i dag af stuehuset fra 1823, en ældre lade fra 1700-tallet, en villa fra 1906 og en ny længe fra 2019 De fire bygninger ligger på en 3721 kvadratmeter stor grund med den skønneste have og gård med bålplads.
Guidet rundvisning og historien om slotsbyen Møgeltønder.
Møgeltønder er marskens smukke og velbevarede slotsby. Bybilledet er præget af smukke stråtækte 1700-tals huse i røde teglsten med små karnapper og smukke indgangspartier. I middelalderen var Møgeltønder en landsby med en borg, der lå på kanten af marsken. Udover vi ser Schackenborg Slot udefra og får fortællingen derom, skal vi opleve Slotsgaden; en brolagt lindetræsallé som med rette er blevet kaldt “Danmarks smukkeste landsbygade”. Vi skal besøge Slotfelt en speciel stråtækt lade fra 1870’erne, som er restaureret af Realdania By & Byg. I dag fungerer Slotfelt som kulturhus.
Sønderjyske juleskikke og retter
I Sønderjylland mødes danske og tyske juleskikke. Sammen med vores kok skal vi i køkkenet og tilberede sønderjysk julefrokost og vintermiddag. Vi skal smage grønlangkål i flere udgaver med og uden kartofler og vinsuppe, surrib, solæg, sønderjyske frikadeller, gammeldags hvidkål, griseskanker, hvidkålskroketter, hvidkålsbudding, julemedister og naturligvis kålpølser.
Højer Julepølser
Overalt i Danmark kender man de sønderjyske slagtervarer og pølser, for sønderjysk slagterhåndværk er lig med kvalitet. Mange opskrifter er gået i arv gennem generationer og har rødder i Tyskland, hvor særlige regler for renhed og indhold af kød har været gældende i århundreder. Højer Pølser er fra 1897 og har været drevet af samme familie i fire generationer, som vel nok er Danmarks mest præmierede slagterhåndværkere. Vi går i køkkenet sammen med slagtersvendene og lærer at lave julemedister og kålpølser med de originale ingredienser fra Højer Pølser.
De unikke oplevelser er:
- Lav sønderjysk julemedister og kålpølser med slagtersvende fra Højer. Gæster får mulighed for sammen med slagtersvende fra Højer Pølser at lave deres egne julepølser med de originale ingredienser. Pølserne indgår som en del af det sønderjyske julebord, som gæsterne selv er med til at tilberede i Højergårds køkken.
- Oplev solopgangen og havørne ved Vidåslusen. Erfarne naturguider tager os med ud til Vidåslusen ved morgengry, hvor vi drikker morgenkaffe/te i solopgangens lys og oplever det storslåede syn af bl.a. bramgås, kortnæbbet gås, grågås og blisgås og møder de rovfugle som vandrefalk, dværgfalk, fjeldvåge, blå kærhøg og ikke mindst havørne på jagt. Tøndermarsken er et af Danmarks rigeste fuglelokaliteter. Området er kendt for de mange vandfugle, der samles her. Rundvisning på bygningsværket Vidåslusen.
- Historisk besøg i slotsbyen Møgeltønder. Arkitekturhistorisk besøg i slotsbyen Møgeltønder. Med lokal guide besøger vi Schackenborg Slot og anlæg, Møgeltønder Kirke og den historiske slotslade Slotfelt restaureret af Realdania By og Byg.
- Smag på sønderjyske juleretter. I Sønderjylland mødes danske og tyske juleskikke. Med en lokal kok går vi i køkkenet og tilbereder sønderjysk julefrokost og vintermiddag. Vi skal for eksempel smage grønlangkål i flere udgaver og med og uden kartofler. Vi skal også smage et udsnit af vinsuppe, surrib, solæg, sønderjyske frikadeller, gammeldags hvidkål, griseskanker, hvidkålskroketter, hvidkålsbudding, julemedister og kålpølser.
- Sønderjyske julefortællinger på Højergård. En hyggelig aften i selskab med en historiefortæller, hvor vi skal smage marskgin, gløgg og æbleskiver.
- Vidåen og Vadehavet på cykel. Oplev Vidåen og Vadehavet på egen hånd. Vi har flere gode ruteforslag af forskellig længde og indhold.