Marskgården Højergård
Højergård er en ny-restaureret klassisk marskgård i vestslesvigsk byggestil og er opført som et længehus. Bygningen har tidligere været en del af et større gårdanlæg med flere bygninger og har i en periode været firlænget. Højergård består i dag af det 200 år gamle stuehus fra 1823, en ældre lade fra 1700-tallet mod øst, en villa fra 1906 mod nord og en ny længe fra 2019 mod vest.
Til sammen fortæller de tre bygninger om en særlig byggeskik, som i generationer er formet af naturen, kulturen og historien i Sønderjylland. I dag ejes Marskgården i Højer af Realdania By & Byg, hvis restaurering skal fremme den levende bygningskultur.
Byen Højer ligger på en bakkeø ved kanten af marsken bag de yderste diger. Herfra kan man skue ud i den fugtige lavtliggende marsk mod syd og vest. Byen opstod i middelalderen og fungerede tidligt som anløbssted for handelsskibe og østersbåde. Højer er rig på arkitektonisk kulturarv, og bykernen rummer en af landets højeste koncentrationer af fredede og bevaringsværdige bygninger.
3 GODE GRUNDE
– til at deltage i Kokkeskolen på Højergård
- Unikke rammer på Marskgården Højergård
- Lærerig og smagfuld aften i køkkenet med lokal kok
- Lokale fødevarer fra Nationalpark Vadehavet
Lokale sønderjyske egnsretter fra Vesterhavet
Her er nogle eksempler på egnsretter fra Vadehavet. Vadehavet har en rig kulinarisk arv og er kendt for sine særlige egnsretter og ingredienser.
Østers: Vadehavet er berømt for sine østersbanker, og østers er en lækker delikatesse i området. Østers kan tilberedes på et hav af forskellige, men serveres ofte rå eller let stegte med lidt citronsaft. Pluk dine egne østers på Vadehavets østersbanker med Østerssafari med Vadehavets Oplevelser.
Lam: Området omkring Vadehavet er kendt for sit lam, som græsser på de saltholdige enge. Lammet fra Vadehavet har en helt særlig smag, og retter som stegt lam eller lammekoteletter er ikke til at stå for.
Grøntsager: Jorden omkring Vadehavet er også rig på friske og lækre grøntsager. F.eks. asparges, gulerødder, kartofler og kål er populære ingredienser i lokale sønderjyske egnsretter.
Krabbekløer: Krabbefiskeri er også en populær aktivitet i Vadehavet, og krabbekløer er en lækker del af det lokale køkken. Krabbekløer serveres ofte kogte og pillede, og de kan nydes med en frisk dip af blandede krydderurter eller i en sommerlig salat.
Rødspætter: Rødspætter er en af de mest kendte og velsmagende fisk i Vadehavet. De fanges friske og tilberedes ofte som stegte eller panerede rødspættefileter, der serveres med citron og remoulade. En sikker vinder!
Sild: Sild er en fisk, der trives i Vadehavet og som fanges og spises i store mængder. Der findes mange forskellige måder at tilberede Vadehavssild på, men en favorit er altid den marinerede eller stegte sild med rå løg og rugbrød.
Sønderjysk kaffe/kagebord: Sønderjylland er kendt for sin traditionelle kaffebordstradition, hvor man serverer et rigt udvalg af søde kager, tærter, wienerbrød og småkager sammen med en god kop kaffe.